Inrichting EHS Westerwolde

tekengrootte: -+

 

Meer nieuws

  • overzicht nieuwsberichten
  • overzicht nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

 
 

Nieuwsbericht

Aannemer Oosterhuis kan aan het werk: Ruiten Aa gaat weer meanderen!

maandag 28 januari 2019

Aannemer Oosterhuis uit Nijeveen kan aan het werk om de Ruiten Aa weer te laten slingeren door het landschap van Ter Walslage en Renneborg. De werkzaamheden maken deel uit van het grotere natuurontwikkelingsproject in Westerwolde.

Met 500 hectare is Renneborg-Ter Walslage het grootste en het laatste project van de totale inrichting van het gebied rond de Ruiten Aa dat ongeveer 2.500 hectare beslaat. 15 maart aanstaande starten de werkzaamheden officieel. Dan zetten de betrokken bestuurders de spreekwoordelijke schop in de grond en kan de aannemer gaan graven. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voorjaar 2020 afgerond. De aannemer zal bovenstrooms beginnen en de werkzaamheden die voor het broedseizoen uitgevoerd moeten worden, pakt de aannemer als eerste op.

Begrenzing van het gebied

Het gebied is begrensd aan weerszijden van de Ruiten Aa vanaf Ellersinghuizen tot Ter Walslage. In het stroomgebied wordt de waterhuishouding verbeterd. Er worden maatregelen genomen om het water in het dal van de Ruiten Aa langer vasthouden zodat het in natte periodes langer duurt voordat het water wordt afgevoerd naar de Dollard. Door de beek te laten meanderen krijgt natuur kansen om te ontwikkelen en kunnen straks de vissen van en naar hun paaiplekken trekken. Tegelijkertijd legt Oosterhuis wandel- en fietspaden aan en zijn er voor de landbouw in het omliggende gebied ook mogelijkheden. De Ruiten Aa krijgt zijn oude kronkelende loop terug. Vaste stuwen worden daarom vervangen door bodemvallen zodat vissen een vrije doorgang krijgen.

Samenwerken in de streek

Het inrichtingsplan voor het gebied is het resultaat van constructief samenwerken door Provincie Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en gemeente Westerwolde. Aannemingsbedrijf Oosterhuis voert het werk uit, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV begeleidt de uitvoering en het projectmanagement is in handen van Prolander. Vrijdag 15 maart in de ochtend is het officiële startmoment. Plaats en tijd worden nog bekend gemaakt.

Informatie

De periode dat de aannemer aan het werk is, wordt regelmatig nieuws gebracht via de regionale kranten, deze nieuwsbrief en de website www.ruitenaa.nl

Contactpersonen

Voor vragen over het inrichtingsplan -  info@prolander.nl  of Harmen Ritsema  06-52401203

Voor vragen over de werkzaamheden bij de directievoerders van Royal HaskoningDHV - Henri Wijngaards  06-27060146 of Robert Hollewand  06-52018555

Projectgroep EHS Westerwolde

Laatste update: 06-01-2020

Contactgegevens

E-mail: info@prolander.nl

Tel.: 0592 - 365260