Inrichting EHS Westerwolde

tekengrootte: -+

 

Meer nieuws

  • overzicht nieuwsberichten
  • overzicht nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

 
 

Nieuwsbericht

Prachtig nieuws: Bever in dal van de Ruiten Aa

vrijdag 12 december 2014

Signalen waren er al langer, maar toen hij opdook voor de cameraval wist boswachter Jeroen Kuipers het zeker. Het Dal van de Ruiten Aa is verrijkt met een bever. ‘Waarschijnlijk is de bever via nieuwe natuurverbindingen vanuit Duitsland in Groningen terechtgekomen’, weet de boswachter. 

De waarneming is voor de boswachter niet helemaal een verrassing. ‘Nu ik terugkijk bedenk ik me dat we al vaker signalen kregen. Twee jaar geleden hoorden we een ferme klap op het water, typisch voor bevers. En later vonden we een schedel waarvan we dachten dat hij van een beverrat afkomstig was. Maar toen deze zomer collega’s van waterschap Hunze en Aa’s ook vraatsporen vonden, wist ik het zeker. De beelden van de cameraval bevestigden dit.’


Duitsland

Wilde bevers zijn in Groningen uiterst zeldzaam. Er leven uitgezette populaties in onder meer het Zuidlaardermeergebied, maar dat een exemplaar op eigen kracht de provincie bereikt is uniek. ‘Door het koppelen van de Runde aan de Ruiten Aa zijn twee gesloten systemen verbonden, waardoor dieren zich nu kunnen verplaatsen. We denken dat deze bever daarvan heeft geprofiteerd en vanuit Duitsland Westerwolde heeft gevonden’, vertelt Jeroen Kuipers enthousiast.


Sporen

De kans om deze schuwe knager ergens tussen Sellingen en Vlagtwedde aan het werk te zien is klein, maar de talrijke sporen die hij in het gebied achterlaat verraden veel over zijn leefwijze. De bever gedijt goed in de rust van Westerwolde, waar de weer meanderende Ruiten Aa voldoende schuilplekken biedt. De bever kan met zijn snijtanden grote bomen vellen. Hij knaagt de bomen op ongeveer een halve meter hoogte door, waarbij de typerende potloodpunt ontstaat.

Uitgestorven
De bever is een soort die in Nederland thuishoort. Toch was hij medio 19e eeuw helemaal uitgestorven.
Tegenwoordig leven er her en der in Nederland weer bevers, waarbij het meestal gaat om uitgezette exemplaren. De komst van deze waarschijnlijk Duitse bever is een stimulans voor de inzet van de Gebiedscommissie en alle partijen die samenwerken aan de inrichting van het dal van de Ruiten Aa. 

Bekijk het filmpje op de website van Natuurmonumenten

Projectgroep EHS Westerwolde

Laatste update: 06-01-2020

Contactgegevens

E-mail: info@prolander.nl

Tel.: 0592 - 365260