Inrichting EHS Westerwolde

tekengrootte: -+

 

Meer nieuws

  • overzicht nieuwsberichten
  • overzicht nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

 
 

Nieuwsbericht

Ruim 400 hectare nieuwe natuur in Westerwolde

dinsdag 20 mei 2014

In Westerwolde wordt weer een flink stuk nieuwe natuur ingericht. Bewoners en ondernemers uit de streek waren getuige van het officiële startsein dat Henk Staghouwer en Helmer van der Wal zaterdag 17 mei 2014 gaven voor de uitvoering. Het nieuwe natuurgebied ligt in Ter Wupping en Wessinghuizen, is nu met 420 hectare (630 voetbalvelden) de grootste kluif in de provincie Groningen en moet in 2015 klaar zijn. Niet alleen natuur maar ook water, landbouw, vismigratie, landschap, cultuurhistorie en recreatie profiteren van de inrichting van Ter Wupping. De omgeving van de Ruiten Aa wordt zo steeds mooier.

Starthandeling Ter Wupping

Werk in uitvoering

Het gebied gaat grondig op de schop want er wordt ongeveer 110.000 m³ grond ontgraven, vervoerd en verwerkt. De oorspronkelijke lopen van de verschillende beekjes in het gebied worden hersteld. Verder gaat het om het verwijderen en aanbrengen van duikers en inlaten. Er komen ook voordes (doorwaadbare plaatsen), beweegbare stuwen, vier bodemvallen (stuwen die voor kano’s én vissen zijn te passeren), één fietsbrug en twee vlonderbruggen en zo'n 10 km afrastering. Alle werk kost in totaal ruim 3,5 miljoen euro en wordt grotendeels betaald met een forse subsidie van het Waddenfonds voor vismigratie en met geld uit Europa en van de provincie Groningen. Ook de gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal, Waterschap Hunze en Aa's en Staatsbosbeheer dragen bij.

Natuurnetwerk Nederland

Het nieuwe gebied is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland, dat eerder Ecologische Hoofdstructuur (EHS) werd genoemd. Het doel blijft hetzelfde: in heel Nederland afzonderlijke natuurgebieden met elkaar verbinden, waardoor dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen en soorten meer kans hebben om te overleven. In Groningen zijn we tot 2020 bezig om het totale Natuurnetwerk aan te leggen. Samen met de mensen die er wonen en met organisaties en eigenaren kijken we wat we willen, wat moet en wat kan. Zoals in dit geval samen met de Boermarke Essen en Aa's en een familie die daar al eeuwenlang boert. Zij gaan straks hun eigen gronden onderhouden met particulier natuurbeheer.

Excursie Ter Wupping

Natuur voor iedereen

Het gebied gaat niet op slot als het klaar is. Integendeel: iedereen is van harte welkom om te genieten van de wandelpaden, fietspaden, ruiterpaden en kanoroutes. Het biedt ook kansen voor promotie van de regio, waar recreatie-ondernemers op in kunnen spelen door bijvoorbeeld arrangementen aan te bieden en zo mensen te verleiden om hier te verpozen.

Projectgroep EHS Westerwolde

Laatste update: 06-01-2020

Contactgegevens

E-mail: info@prolander.nl

Tel.: 0592 - 365260