Inrichting EHS Westerwolde

tekengrootte: -+

 

Meer nieuws

  • overzicht nieuwsberichten
  • overzicht nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

 
 

Nieuwsbericht

Start laatste traject Westerwolde: 15 maart

vrijdag 22 februari 2019

Vrijdagochtend 15 maart tussen 10.00 en 12.00 uur verricht de gebiedscommissie Westerwolde (Ruiten Aa) de feestelijke aftrap voor de werkzaamheden van het laatste traject in het deelgebied Renneborg-Ter Walslage. 

Geen beschrijving

Voor dit feestelijke moment zijn afgelopen week de uitnodigingen de deur uitgegaan naar ruim 680 adressen. Naast korte interviews met leden van de gebiedscommissie, gaan bestuurders en bewoners samen, letterlijk de piketpaaltjes slaan en begeleiden vrijwiligers van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten korte excursies door het gebied.  

Werkzaamheden

Aannemer Oosterhuis uit Nijeveen is sinds begin februari actief in het gebied. Op verschillende locaties zijn de voorbereidingen getroffen om de Ruiten Aa weer te laten slingeren door het landschap. Met 500 hectare is Renneborg-Ter Walslage het grootste en het laatste project van de totale inrichting van het gebied rond de Ruiten Aa dat ongeveer 2.500 hectare beslaat. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voorjaar 2020 afgerond. De aannemer zal bovenstrooms beginnen en de werkzaamheden die vóór het broedseizoen uitgevoerd moeten worden, pakt de aannemer als eerste op.  

Begrenzing

Het gebied is begrensd aan weerszijden van de Ruiten Aa vanaf Ellersinghuizen tot Ter Walslage. In het stroomgebied wordt de waterhuishouding verbeterd. Er worden maatregelen genomen om het water in het dal van de Ruiten Aa langer vasthouden, zodat het in natte periodes langer duurt voordat het water afstroomt naar de Dollard. Door de beek te laten meanderen, slingeren, krijgt natuur kansen om te ontwikkelen en kunnen straks de vissen van en naar hun paaiplekken trekken. Tegelijkertijd legt Oosterhuis wandel- en fietspaden aan en zijn er voor de landbouw in het omliggende gebied ook mogelijkheden. De Ruiten Aa krijgt zijn oude kronkelende loop terug. Vaste stuwen worden daarom vervangen door bodemvallen zodat vissen een vrije doorgang krijgen.  

Samenwerking

Het inrichtingsplan voor het gebied is het resultaat van constructief samenwerken door Provincie Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en gemeente Westerwolde. Aannemingsbedrijf Oosterhuis voert het werk uit, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV begeleidt de uitvoering en het projectmanagement is in handen van Prolander. Het project Renneborg- Ter Walslage wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie en het Waddenfonds.

Projectgroep EHS Westerwolde

Laatste update: 06-01-2020

Contactgegevens

E-mail: info@prolander.nl

Tel.: 0592 - 365260