Inrichting EHS Westerwolde

tekengrootte: -+

 

Meer nieuws

  • overzicht nieuwsberichten
  • overzicht nieuwsbrieven

Aanmelden nieuwsbrief

 
 

Nieuwsbericht

Vistrappen in de Ruiten Aa

donderdag 05 december 2019

Sinds het kanaliseren van de Ruiten Aa zaten er in de beek een groot aantal stuwen die een barrière vormden voor vissen. Nu de beek weer gaat meanderen worden er op verschillende plekken vistrappen gerealiseerd. We spraken met Peter Paul Schollema, werkzaam bij het Waterschap Hunze en Aa’s, over het belang van deze passages.

Herstel van de verbinding tussen zee en beek

Sommige vissen zijn echte migratie kampioenen, vertelt Peter Paul: zo vindt de paling zijn weg van de Sargassozee (ter hoogte van Florida) helemaal naar Nieuw Statenzijl. Maar de vissen komen steeds vaker harde barrières tegen, zoals stuwen, waardoor ze niet verder kunnen. Door het plaatsen van vistrappen worden deze barrières opgeheven, en daarmee de verbinding tussen de zee en de bovenloop hersteld. Dit gebeurt met subsidie vanuit het Waddenfonds: veel vissen die van oorsprong in de Ruiten Aa te vinden waren, brengen een deel van hun leven door in het waddengebied. Door de aanwezige stuwen konden de vissen hun leefgebied in de Ruiten Aa echter niet meer bereiken. De aanleg van de vispassages geeft deze soorten de kans om de beek te gaan herkoloniseren. Naast het verbeteren van de migratiemogelijkheden, wordt ook de leefomgeving van de vissen in de beek hersteld. “Het heeft weinig zin om de deur open te zetten als het huis niet in orde is,” vertelt Peter Paul.

Geen beschrijving

Foto: Peter Paul Schollema, waterschap Hunze en Aa's

Een bijzonder ontwerp

Bij het ontwerp van de vistrappen in de Ruiten Aa is niet alleen gedacht aan de vissen, maar ook aan de mensen die het gebied bezoeken. De vistrappen kunnen namelijk ook overbrugd worden door kanoërs. Zo dragen ze ook bij aan de toegankelijkheid van het gebied voor recreanten.

Projectgroep EHS Westerwolde

Laatste update: 06-01-2020

Contactgegevens

E-mail: info@prolander.nl

Tel.: 0592 - 365260